BioSite forsiden

Indhold i box-in-a-box-4b

Anthocyaniner

Bookmark and Share

Udskriv

Andre navne: (Eng.: Anthocyanins)

Anthocyaniner er anthocyanidiner der er koblede med forskellige carbohydratgrupper. Anthocyaniner er ofte intenst farvede og forekommer specielt i blomsterne, men også frugter og bær hos mange plantearter. Farverne kan fx være purpurrød, blå, violet, højrød og grålilla. Anthocyaniner anvendes som farvestof i fødevarer med E-nummeret E 163, ofte med navnet drueskalsfarve. Andet plantemateriale kan også være udgangsmateriale for ekstraktionen af farvestof til anvendelse i fødevarer fx blomster. Anthocyaninernes farve afhænger af pH fx ændres farven af læskedrikken i figuren ved tilsætning af natriumhydrogencarbonat så væsken bliver basisk.

Se pelargonidin, cyanidin, paeonidin, delphinidin, petunidin og malvidin. Se også flavonoider.

Læskedrik farvet med anthocyaniner

Anthocyaninernes farve er pH-afhængig

Farven er pH-afhængig, glasset til venstre er tilsat NaHCO3

 

Miller, L.P. (ed.) 1973. Phytochemistry vol. III

BioSite 7/1,03; 22/7,06

Indhold i box-in-a-box-6b
Mentiqa Odense

Politik til beskyttelse af personlige oplysninger

Box 10
Box 11
Box 12
Box 13