BioSite forsiden

Indhold i box-in-a-box-4b

Mononatriumglutamat

Udskriv

Andre navne: Natriumhydrogenglutamat-vand 1/1, det tredje krydderi, mononatriumglutaminat. (Eng.: Monosodium glutamate, MSG)

Mononatriumglutamat er natrium-saltet af aminosyren glutaminsyre, mange fødevarer har et naturligt indhold af forbindelsen, enten i fri form eller bundet som aminosyre i proteiner. Kun den frie form bidrager til smagsoplevelsen af fødevaren. Forbindelsen anvendes endvidere vidtspredt i fødevarer som smagsforstærkende tilsætningsstof med E-nummeret: E-621.

For monohydratet: MV= 187,14 g/mol; SMP= 232oC; bruttoformel: C5H8NNaO4 x H2O; CAS-nummer: 6106-04-3

Se også: Aroma og smag - kemien bag.

Indhold i udvalgte fødevarer (1) mg/100 g
Fødevare Bundet glutamat Fri glutamat
Komælk 819 2
Human mælk 229 22
Parmesanost 9847 1200
Oksekød 2846 33
Svinekød 2325 23
Makrel 2382 36
Ærter 5583 200
Kartofler 280 180
Tomater 238 140
Soyasaucer   Omkring 1000

Mononatriumglutamat

Strukturen af mononatriumglutamat - det tredie krydderi

Det tredie krydderi 

(1): Monosodium glutamate - A safety assessment. Technical report series no. 20. Food standards Australia New Zealand. June 2003, 36 pp

BioSite 13/8,03; 26/12,13

Indhold i box-in-a-box-6b
Box 10
Box 11
Box 12
Box 13