Mononatriumglutamat |
Andre navne: Natriumhydrogenglutamat-vand 1/1, det tredje krydderi, mononatriumglutaminat. (Eng.: Monosodium glutamate, MSG)
Mononatriumglutamat er natrium-saltet af aminosyren glutaminsyre, mange fødevarer har et naturligt indhold af forbindelsen, enten i fri form eller bundet som aminosyre i proteiner. Kun den frie form bidrager til smagsoplevelsen af fødevaren. Forbindelsen anvendes endvidere vidtspredt i fødevarer som smagsforstærkende tilsætningsstof med E-nummeret: E-621.
For monohydratet: MV= 187,14 g/mol; SMP= 232oC; bruttoformel: C5H8NNaO4 x H2O; CAS-nummer: 6106-04-3
Se også: Aroma og smag - kemien bag.
Indhold i udvalgte fødevarer (1) mg/100 g | ||
Fødevare | Bundet glutamat | Fri glutamat |
Komælk | 819 | 2 |
Human mælk | 229 | 22 |
Parmesanost | 9847 | 1200 |
Oksekød | 2846 | 33 |
Svinekød | 2325 | 23 |
Makrel | 2382 | 36 |
Ærter | 5583 | 200 |
Kartofler | 280 | 180 |
Tomater | 238 | 140 |
Soyasaucer | Omkring 1000 |
Mononatriumglutamat
(1): Monosodium glutamate - A safety assessment. Technical report series no. 20. Food standards Australia New Zealand. June 2003, 36 pp
BioSite 13/8,03; 26/12,13