BioSite forsiden

Indhold i box-in-a-box-4b

Omega-3-fedtsyrer og omega-6-fedtsyrer

Bookmark and Share

Udskriv

Andre navne: (Eng.: Omega 3- and 6-fatty acids)

De polyumættede fedtsyrer kan inddeles i to klasser: ω3-Fedtsyrerne og ω6-fedtsyrerne. Forskellen mellem de to klasser er baseret på placeringen af den første dobbeltbinding talt fra fedtsyrens methylende. To af fedtsyrerne: α-Linolensyre og linolsyre er (udover arachidonsyre) essentielle fedtsyrer idet hvirveldyr ikke er i stand til at biosyntetisere dem (de mangler to enzymer: δ12 og δ15 desaturaserne) men må have dem via føden. De andre fedtsyrer i ω3- og ω6 serierne kan syntetiseres ud fra disse. ω3-Fedtsyrerne og ω6-fedtsyrerne kan også benævnes n3- og n6-fedtsyrer.

Se også lipider, umættede fedtsyrer, mættede fedtsyrer, konjugeret linolsyre

Strukturer af omega-3-fedtsyrer

Strukturer af omega-6-fedtsyrer

Figurerne modificeret efter R.G. Ackman. 1992.  Fatty Acids in Fish and Shellfish. Kap. 7 i: Fatty Acids in Foods and Their Health Implications. C.K. Chow (Ed.) Marcel Dekker, New York

 

BioSite 13/8,01; 15/1,03

Indhold i box-in-a-box-6b
Mentiqa Odense

Politik til beskyttelse af personlige oplysninger

Box 10
Box 11
Box 12
Box 13