Aspartam |
Andre navne: L-Aspartyl-L-phenylalaninmethylester, NutraSweet ®, Canderel ®. (Eng.: Aspartame)
Aspartam er et dipeptid bestående af de to aminosyrer asparaginsyre og phenylalanin. Carboxylsyreresten på phenylalanin er forestret til methanol. Aspartam er et kunstigt sødestof der er 100 - 340 gange sødere end sucrose, sødhedsforskellen er koncentrationsafhægig, ved stigende koncentrationer bliver forskellen mindre. Aspartam har E-nummeret: E 951. Aspartam nedbrydes ved opvarmning. Smagsoplevelsen af forbindelsen er bl.a. afhængig af konfigurationen omkring det asymmetriske carbonatom i phenylalaninresten. Hvis der anvendes en D-phenylalanin ændres smagsoplevelsen fra sød til bitter (Pottlesberghe, 1999)
MV= 294,30 g/mol; SMP= 248-250oC; bruttoformel: C14H18N2O5; CAS-nummer: 22839-47-0
Se også saccharin og cyclamat.
Pottlesberghe, P van. 1999. Functional flavours. The World of Ingredients. October. 28-30
BioSite 8/2,03; 27/1,08