Betanin |
Andre navne: Phytolaccanin, E162, rødbederødt, (2S)-4-[2-[(2S)-2-carboxy-5-(β-d-glucopyranosyloxy)-6-hydroxy-2,3-dihydro-1H-indol-1-yl]vinyl]-2,3-dihydropyridin-2,6-dicarboxylsyre. (Eng.: Betanin, beetroot red, betanidin 5-β-D-glucopyranoside, (2S)-4-[2-[(2S)-2-carboxy-5-(β-D-glucopyranosyloxy)-2,3-dihydro-6-hydroxy-1H-indol-1-yl]ethenyl]-2,3-dihydro-2,6-pyridine dicarboxylic acid)
Betanin er et rødt farvestof fra rødbeder (Beta vulgaris L.) som bl.a. har fundet anvendelse som farvestof i fødevarer med E-nummeret E162. Betanin er varmestabilt og nedbrydes ikke ved kogning.
MV= 550,47 g/mol; bruttoformel: C24H26N2O13; log Ko/w: -3,07; CAS-nummer: 7659-95-2
Se også betain.
Strukturen af betanin
3D Struktur af betanin
Højreklik på figur for menu. Rotation: Til. Fra
Edelenbos, M, Kidmose, U., Christensen, L. P. og Nørbæk, R. 2004. Naturlige farver i frugt og grønsager. Grøn Viden nr 157. Herbach, K.M., Stintzing, F.C. and Carle, R. 2006. Stability and Color Changes of Thermally Treated Betanin, Phyllocactin, and Hylocerenin Solutions. J. Agric. Food Chem., 54, 390−398
BioSite 31/12,24