BioSite forsiden

Indhold i box-in-a-box-4b

Blod

Udskriv

Blod er en kompleks væske indeholdende forskellige blodceller som hvide blodlegemer og erythrocytter samt proteiner og stoffer i fri opløsning.

Blodets funktioner er at transportere oxygen fra lungerne til perifere væv og transportere carbondioxid tilbage til lungerne. At transportere næringsstoffer fra tarmkanalen til perifere væv og transportere affaldsstoffer til udskillelse i tarmkanal, nyrer, hud og lunger. At vedligeholde kroppens syre-base balance og kroppens vandbalance. Deltage i regulering af kropstemperatur. At være en del af kroppens immunforsvar ved at transportere og fordele antistoffer og hvide blodlegemer samt at transportere næringsstoffer og hormoner mellem vævene.

Blodplasma fremstilles ud fra blod (der er forhindret i at koagulere vha. tilsætning af heparin) ved centrifugering (1550 x g i 20 min. v. 4oC), plasmaet lægger sig øverst som en gullig væske medens blodcellerne ligger nederst. Blodcellerne udgør normalt hos mænd 45% medens de hos kvinder udgør 41%.

Blodserum er den flydende del af  koaguleret blod (modsat plasma som er fra ukoaguleret blod). Ved fremstillingen af serum fjernes både blodcellerne og fibrinogen.

Se også føtalt kalveserum, hæmoglobin, thrombin, hæmolyse og ceruloplasmin.

 

BioSite 4/7,00; 14/10,04

Indhold i box-in-a-box-6b
Box 10
Box 11
Box 12
Box 13