Cafestol |
Andre navne: (Eng.: Cafestol, cafesterol, (3bS,5aS,7R,8R,10aR,10bS)-3b,4,5,6,7,8,9,10,10a,10b,11,12-dodecahydro-7-hydroxy-10b-methyl-5a,8-methano-5aH-cyclohepta[5,6]naphtho[2,1-b]furan-7-methanol)
IUPAC navn: (3bS,5aS,7R,8R,10aR,10bS)-3b,4,5,6,7,8,9,10a,10b,11,12-dodecahydro-7-(hydroxymethyl)-10b-methyl-5a,8-methano-5aH-cyclohepta[5,6]naphtho[2,1-b]furan-7-ol
Cafestol er en diterpen sterol-forbindelse som bl.a forekommer i kaffebønner. Cafestol har en vis strukturel lighed med cholesterol. Cafestol menes sammen med kahweol at være ansvarlig for ufiltreret kaffes evne til at øge blodets cholesterol-indhold (Urgert og Katan 1997). Filtreret kaffe indeholder ikke disse to forbindelser da de bindes til filterpapiret og dermed ikke ender i kaffen.
MV= 316,43 g/mol; SMP= 156-160 oC; bruttoformel: C20H28O3; log Ko/w: ca 4,2; CAS-nummer: 469-83-0
Cafestol
3D Struktur af cafestol
Højreklik på figur for menu. Rotation: Til. Fra
Ugert, R. and Katan, M.B. 1997. The cholesterol-raising factor from coffee beans. Annu. Rev. Nutr. 17:305-302
BioSite 5/6,12