BioSite forsiden

Indhold i box-in-a-box-4b

Folacin

Udskriv

Andre navne: Bladsyrer. (Eng.: Folic acid, folacin)

Folacin er en samlebetegnelse for folsyre (folat) og beslægtede forbindelser med samme biologisk virkning som folsyre (Figur 1), folsyre, fra latin: Folium = blad (blev oprindeligt isoleret fra planter). Folacin er nødvendigt vandopløseligt vitamin for dannelsen af hvide og røde blodlegemer er ligeledes en vækstfaktor. De vigtigste biokemiske symptomer på folsyremangel er nedsat biosyntese af puriner og pyrimidinen thymin. Den i organismen aktive form er tetrahydrofolsyre som dannes ud fra de andre ved reduktion med NADPH:

Folat + NADPH + H+ → Dihydrofolat + NADP+

Dihydrofolat + NADPH + H+ → Tetrahydrofolat + NADP+

Reaktionerne bliver katalyseret af folsyre reduktaser. Tetrahydrofolsyre fungerer som bærer af en-carbonenheder i biokemiske reaktioner, carbonforbindelserne bindes til N5 eller N10 nitrogenatomerne på tetrathydrofolatmolekylet. En-carbonforbindelserne kan være: Methyl (-CH3), methylen (-CH2-), formyl (-CHO), formimino (-CHNH) og methenyl (-CH=), de enkelte carbonforbindelser kan omdannes til de andre (Figur 2). Folacin forekommer i større mængder i bladgrøntsager, lever, æggeblomme, gær og bælgplanter.

Se biosyntesen af glycin og methionin samt katabolismen af glycin og serin. Folacinforbindelserne kan betragtes som pteridin-derivater. Se også tetrahydrobiopterin, methotrexat, aminopterin og 4-aminobenzoesyre.

Figur 1

Strukturerne af forskellige folacinformer

 

Figur 2

Strukturerne af forskellige folacinformer

 

BioSite 25/11,98, 14/11,10

Indhold i box-in-a-box-6b
Box 10
Box 11
Box 12
Box 13