Mave- tarmkanalen eller fordøjelsessystemet |
Andre navne: (Eng.: Gastro-intestinal tract)
Mave- tarmkanalens funktion er at udtrække næringsstoffer fra føden. For at opnå dette skal føden undergå en lang række nedbrydningsprocesser, fysiske, kemiske, enzymatiske og mikrobiologiske.
I mundhulen findeles føden samtidig med at den blandes med spyt der indeholder enzymer (amylase) der nedbyder stivelse. Efter færdigbearbejdning synkes føden som en "bolle" der passerer til maven via spiserøret. I mavesækken sker der en yderligere blanding med mavesaft der består af proteinnedbrydende enzymer og saltsyre, herved begyndes en nedbrydning af fødens proteinbestanddele. Den lave pH i mavesækken har endvidere den virkning at mikroorganismer som bakterier dræbes. Efter mavesækken transporteres føden til tolvfingertarmen hvor udførselsgange fra galdeblæren og bugspytkirtlen udmunder. Bugspyttet er basisk pga. højt indh. af bicarbonat, herved neutraliseres den sure mavesaft så pH kommer op i nærheden af det neutrale område. Det neutrale pH-område er optimalt for de proteinnedbrydende- og kulhydratnedbrydende enzymer der er er i bugspyttet. Herefter passerer føden til den egentlige tyndtarm og ileum hvor absorptionen af aminosyrer, monosaccharider, fedtsyrer, vitaminer og mange andre komponenter finder sted. Efter tyndtarmen passerer den fordøjede føde til blind- og tyktarmen hvor en anden form for fordøjelse finder sted, idet der her foregår en fermentering af de ufordøjede rester fra tyndtarmen. Mikroorganismerne nedbryder resterne af protein og kulhydrat til komponenter som flygtige fede syrer, indoler, phenoler og svovlforbindelser. Endvidere absorberes vand og salte i tyktarmen. Endetarmen fungerer som oplagringssted for det færdigfordøjede materiale indtil det udskilles som faeces.
![]() |
|
BioSite 5/1,04