Sucrose |
Andre navne: 1-(α-D-glucopyranosyl)-β-D-fructofuranosid, saccharose, sukrose, rørsukker, roesukker, sukker, sakkarose. (Eng.: Sucrose, β-D-fructofuranosyl α-D-glucopyranoside, table sugar)
Sucrose er et kulhydrat (disaccharid) der bl.a. forekommer i sukkerrør (Saccharum officinarum), sukkerpalmen (Arenga pinnata), sukker-løn (Acer saccharum) og sukkerroer (Beta vulgaris var. altissima) og består af glucose og fructose bundet sammen via en glycosidbinding og en fructosidbinding.
Invert sukker er sucrose der er hydrolyseret til glucose og fructose.
Enzymer der katalyserer spaltningen af sucrose til glucose og fructose benævnes invertaser.
Sucrose er en ikke-reducerende sukker idet forbindelsen ikke reagerer med Fehlings væske.
MV= 342,3 g/mol; SMP= 185-187oC; bruttoformel: C12H22O11; optisk drejning: 65,7 - 66,7 ved 589,3 nm opløst i vand; CAS-nummer: 57-50-1
Se også sucralose, saccharin, aspartam og cyclamat. Se også oligosaccharider, sucroseoctaacetat og inulin.
K22; Lyshede, O.B. og Hansen, G.R. 2006. Sukkersøde planter. Urt 30(2):44-54
BioSite 5/10,00; 25/10,09