Eddikesyre |
Andre navne: Ethansyre, iseddike, iseddikesyre, træeddike. (Eng.: Acetic acid, ethanoic acid)
Eddikesyre er en carboxylsyre og er den mest udbredte organiske syre idet den som acetylgruppe indgår i mange biokemiske reaktioner og mange molekyler. For eksempel som acetyl-CoA i TCA-cyclen. Eddikesyrebakterier er i stand til at omdanne ethanol til eddikesyre, dette udnyttes til fremstilling af fx vineddike. Iseddike er den koncentrerede eddikesyre (100 %), da eddikesyre har et smeltepunkt ved 16,604oC er eddikesyre på fast form under denne temperatur. Se eddikesyres bjerrumdiagram nedenfor.
Saltene af eddikesyre benævnes acetater, fx ammoniumacetat, zinkacetat og natriumacetat. Eddikesyrens korresponderende base er acetationen: CH3COO-.
Anvendes i fødevarer som surhedsregulerende middel (E260). Eddikesyre er endvidere fundet i almindelig stinksvamp.
MV= 60,05 g/mol; SMP= 16,604oC; KP= 118oC; bruttoformel: C2H4O2; CAS-nummer: 64-19-7; pKs= 4,75.
Se også eddikesyreanhydrid, pereddikesyre, syreanhydrider, chlorethansyre, dichlorethansyre og trichlorethansyre samt carboxylsyrernes syrestyrke.
Se også: Trifluoreddikesyre. Solventer mht. fysiske egenskaber. Egenskaber v. forskellige syrer og baser og mættede fedtsyrer.
3D struktur af eddikesyre
Højreklik på figur for menu. Rotation: Til. Fra
BioSite 30/10,00; 21/9,18