BioSite forsiden

Indhold i box-in-a-box-4b

Eddikesyre

Bookmark and Share

Udskriv

Andre navne: Ethansyre, iseddike, iseddikesyre, træeddike. (Eng.: Acetic acid, ethanoic acid)

Eddikesyre er en carboxylsyre og er den mest udbredte organiske syre idet den som acetylgruppe indgår i mange biokemiske reaktioner og mange molekyler. For eksempel som acetyl-CoA i TCA-cyclen. Eddikesyrebakterier er i stand til at omdanne ethanol til eddikesyre, dette udnyttes til fremstilling af fx vineddike. Iseddike er den koncentrerede eddikesyre (100 %), da eddikesyre har et smeltepunkt ved 16,604oC er eddikesyre på fast form under denne temperatur. Se eddikesyres bjerrumdiagram nedenfor.

Saltene af eddikesyre benævnes acetater, fx ammoniumacetat, zinkacetat og natriumacetat. Eddikesyrens korresponderende base er acetationen: CH3COO-.

Anvendes i fødevarer som surhedsregulerende middel (E260). Eddikesyre er endvidere fundet i almindelig stinksvamp.

MV= 60,05 g/mol; SMP= 16,604oC; KP= 118oC; CAS-nummer: 64-19-7;  pKs= 4,75.

Se også eddikesyreanhydrid, pereddikesyre, syreanhydrider, chlorethansyre, dichlorethansyre og trichlorethansyre samt carboxylsyrernes syrestyrke.

Eddikesyre formler 

Eddikesyres bjerrumdiagram

Se også: Trifluoreddikesyre. Solventer mht. fysiske egenskaber. Egenskaber v. forskellige syrer og baser og  mættede fedtsyrer.

3D struktur af eddikesyre

Højreklik på figur for menu. Rotation: Til. Fra

Tak til JSmol holdet

BioSite 30/10,00; 9/1,11

Indhold i box-in-a-box-6b

Politik til beskyttelse af personlige oplysninger

Box 10
Box 11
Box 12
Box 13